Networking – en snarvei ut i arbeidslivet
Hva betyr egentlig nettverksbygging, og hvordan bygger man et nettverk på et effektivt og profesjonelt plan?
For mange er nettverksbygging ukjent, særlig siden det er et system vi unge som regel først møter under høyere utdanning. Det er noe mange kan føle at de må utsette seg for ved en senere anledning, og for mange kan det være både flaut og skummelt å ”blottlegge” sine egne erfaringer og ressurser på et åpent nettverk.
Egentlig er nettverksbygging veldig vanlig, og selv om det er noe du føler at du går inn i først da du oppretter konto på LinkedIn, så er ikke det tilfellet. Nettverksbygging er noe man har gjort flere ganger i livet. Vi mennesker har det rett og slett i oss, å søke råd og veiledning hos andre som sitter på ressurser én selv ikke har. Om det er da du skaffer deg dine første venner på barneskolen, eller hvem du ønsker å levere eksamen med så er det en måte å drive nettverksbygging på.
Nettverksbygging innebærer måter å gjøre seg kjent med andre, og hvordan andre selv kan se og ikke minst finne deg. For med ordet nettverk, kan man tolke det slik at det er noe stort man skal nå ut i, og det stemmer. Gjennom First Round kurset, Networking Basics, får man en større forståelse for hvordan man når ut til andre nettverk og hvordan de rundt, finner nettopp deg fremfor andre.
Om Networking Basics
Hvordan du kan dra nytte av 8 enkle grep for å bygge en profesjonell side som gjør deg mer tilgjengelig i arbeidsmarkedet.
Kurset tar for seg 8 ulike moduler, som gjennom video, bilder og tekst forklarer deg hvordan du best bygger deg en profil med portefølje som kan forenkle fremtidige ønsker for arbeid senere. Lenger ned forklarer jeg tydeligere noen av de ulike modulene steg for steg, men jeg anbefaler på det sterkeste å ta kurset, både fordi det er gratis og fordi det er enkelte detaljer og informasjon som faller utenfor dette innlegget. Selve kurset tar litt over én time å gjennomføre.
- Modul: Your Professional Identity
- Modul: Find Professionals Using LinkedIn
- Modul: LinkedIn Messaging
- Modul: Coordinate Calls Efficiently
- Modul: Anatomy & Navigation of a Call
- Modul: Professional Story Prototyping
- Modul: Go in Ready: Research & Questions
- Modul: Build Lasting Relationships
1: Your Professional Identity
Kort informasjon om selve kurset og hva som menes med begrepet nettverksbygging
Nettverksbygging er for mange skummelt og ukjent, men den beste måten å komme seg forbi det på, er å sette i gang med å opprette en nettverksprofil hvor man kan utforske og utvikle seg. Ukjente ting er ofte vanskelig å ta fatt i, kanskje fordi man har lite kunnskap og erfaring rundt det man skal ut i, og kanskje fordi man tror det er altfor avansert. Mange tenker kanskje óg at man må ha lang jobberfaring eller høy utdanning for å kunne ha en god profil på sider som LinkedIn, men ofte sitter man på ressurser som en selv ikke tenker er viktig, men som andre gjerne kunne tenke seg å få tak i.
Derfor kan det være greit å gjennomføre et kurs slik som ”Networking Basics”. I dette kurset får du et kjennskap med profilering og hvordan du selv skal bli trygg på å nå ut til et større arbeidsmarked. Kurset har som virke at du skal sitte med en god følelse når du er ferdig, og at du med dine ressurser på best mulig vis skal gjøre deg tilgjengelig og lokkende for andre.
Det er nemlig slik at når man ser på statistikken, så er ”networking” den mest effektive måten å nå ut til arbeidsmarkedet på. Ikke bare benytter majoriteten av arbeidssøkere seg på sider som LinkedIn, men dette medfører og at både store og små selskaper og organisasjoner overvåker og benytter seg av det for å kapre sterke ressurser. LinkedIn effektiviserer utlysning og jobbsøking, og gir mulighet for at man kan opprette seg en portefølje som gir et enkelt, men profesjonelt overblikk av hvem du er.
Dette kurset tar for seg ekte eksempler på gode LinkedIn profiler, og hvordan man når ut hvis noen ressurssøkere biter på kroken. I tillegg viser det til hvordan man skriver profesjonelle mail, og hvordan man holder samtaler med potensielle arbeidsgivere.
2: Find Professionals Using LinkedIn
Hva er din identitet og hvordan finner jeg mitt nettverk?
Nettverket ditt i dag er kanskje bygget på familierelasjoner, skolenettverk, lærere og akademikere på skolene du har gått på, sjefer eller kollegaer på tidligere jobb. Alt dette er ditt nettverk. Før LinkedIn var det svært vanskelig å nå ut i verden til mennesker som var utenfor de steder du allerede har tråkket. Man var veldig avhengig av et godt rykte, slik at de i din sirkel kunne gå god for deg siden. Slik er det ikke i dag.
LinkedIn gjør at du eier din egen historie, og at du nå kan nå ut til et større nettverk enn tidligere. Selv fikk jeg alltid høre at jeg skulle spare på diplomer, kommentarer fra forelesere og lærere da det ville gi meg bedre utsikt for fremtiden… Alt dette ble stablet på loftet. I dag kan du gå tilbake på LinkedIn å finne tidligere kontakter du hadde et godt forhold til og som du deler interesser med, legge til gamle lærere du var en favoritt oss, og kanskje utelukke hun norsklæreren som syntes du var verdens ”dummeste”. Som sagt så styrer du ditt nettverk fullt og helt selv, og det kan gi deg gode forutsetninger for fremtiden.
FLAUT Å LEGGE TIL FOLK I DITT NETTVERK?
Husk at nesten alle på jobbmarkedet i dag benytter seg av LinkedIn og at alle
ønsker å utøke sitt nettverk, da et større nettverk kan føre til muligheter for fremtiden. Det å legge til folk i nettverket sitt er bare positivt, og selv om det kan føles litt ubekvemt ut å legge til en gammel professor eller en tidligere klassekamerat, så er dette helt normalt og bare positivt for begge parter.
I starten når du oppretter profilen din, ber LinkedIn deg om å legge til personlige hobbyer og interesser, og hvilken utdanningsbakgrunn du har og lignende. Deretter får du varsler på jobbannonser eller innlegg som er kalkulert til din profil og dine interesser (her lønner det seg å være ærlig, så du slipper unødvendig trafikk på profilen). Dette gjør det enklere for deg å holde et øye med alt som skjer rundt deg, uten at det kommer spam fra sider som ikke interesser deg.
Er du usikker på hva du søker og hvem du ønsker å tilknytte i ditt nettverk, så lønner det seg å starte med å kartlegge dine interesser, styrker og hvilke områder du ønsker å vokse. Slik kan du oppdage nye ruter du kanskje ikke ville oppdaget selv, eller så treffer du noen som er midt i blinken for deg. Det viktigste er at du tar deg god tid til å tenke litt rundt hva du ønsker og hvem du er før du fortsetter.
3: LinkedIn Messaging
Hvordan nå ut til de man ønsker å komme i kontakt med?
Som en ordentlig LinkedIn bruker er det viktig å opptre profesjonelt når man skal nå mulige kontakter og arbeidsgivere i fremtiden. Noe av de første feilene en tar er måten man formulerer seg på i en søknad og på mail, og konsekvensene av slurv eller for mye prat kan medføre at du ikke får svar eller at noen plasserer deg bakerst i bunken. Mange arbeidsgivere mottar hundrevis av søknader på stillinger, og hvor man i tillegg skal konkurrere på hvem som har de beste ressursene for arbeidet, kan man lett bli oversett av uoversiktlig konversasjon.
I kurset forklares den beste måten og nå ut på. Første steg er at man må få frem hva som er ens nøkkelkvaliteter. Deretter må du sette deg inn i hva som er viktig for mottaker. Gjennom å vise at du er empatisk, nysgjerrig og at du viser respekt gjennom å sende relevant informasjon og vise takknemlighet for at mottaker tar seg tid til å lese, sørger du for at personen bak respekterer deg, da du respekterer mottaker. Deretter er det viktig at du får frem hvem du er, hvorfor du søker og hva du ønsker.
4: Coordinate Calls Efficiently
Hvordan koordinere en telefonsamtale mest effektivt?
Det er sjeldent man tenker at en telefonsamtale eller et møte gjennom Teams skal være vanskelig å kunne gjennomføre. Selv har jeg erfart at det kan fort bli misforståelser om koordineringen er dårlig. Et godt tips til deg som ikke ønsker å måtte spørre igjen, og unngå å mase på personen du kontakter er å sende en forespørsel på en avtale slik at begge parter forstår. Sett deg selv i mottakers posisjon, og tenk er dette ryddig?
I utklippet over ser man et godt eksempel på en oversiktlig avtale om et møte. Her kommer det tydelig frem klokkeslett og når på dagen man selv er tilgjengelig, hvordan personen ønsker å kontaktes (forskjellige preferanser om video eller ikke), og hvordan spørre om et telefonnummer som mottaker er mest tilgjengelig på. I tillegg skriver Paul (sender) på en høflig og profesjonell måte, ved å spørre passer det deg og fungerer det for deg? Med dette unngår man rot, og det viser også at du er en ryddig person.
Ta kurset, det vil virkelig gagne deg i fremtiden.
De resterende modulene av kurset er mer omfattende, og går ordentlig i dybden på hvordan du best mulig kan forberede deg for møter og kontakter i fremtiden. Modul 5-8 gir deg de beste tips for hvordan du ikke bare får nye kontakter som passer for deg og dine ønsker, men og på hvordan du kommer tettere på nettverket og beholder de for fremtiden.
Nå har jeg gitt deg en kort innføring på det mest grunnleggende bak Networking Basics-kurset, og håper med dette at du får et sterkere ønske om å fullføre kurset selv. Jeg har selv brukt LinkedIn i flere år før jeg kom over kurset, og har lært så mye om ikke bare nettverksbygging, men også om meg selv.
Nederst på siden legger jeg ved link til kurset, og som sagt så er det gratis!
Lykke til med nettverksbygging, og husk at selv om du føler deg som en person med få ressurser så er du i dette store nettverket, veldig viktig for noen!
https://first-round.teachable.com/courses/1286952/lectures/29507084