Som blogger ønsker du mest sannsynlig trafikk på nettsiden, og kanskje helst faste lesere som ofte titter innom. Dette høres kanskje lett ut, men så raskt du har publisert et innlegg så vil du oppleve at antall besøkende kan være krevende å skaffe. Google Analytics er et gratis analyseverktøy som gir deg oversikt over statistikk, og som kan bidra til videre strategiske beslutninger for deg som blogger til å nå ut til den store verden.
Gjennom Digital Markedsføring har jeg tilført meg kunnskap om Google Analytics, og gjennom kurs og sertifiseringer har jeg selv lært hvordan man kan ta det i bruk. Jeg har selv tilknyttet Google Analytics i denne bloggen, og i dette innlegget skal jeg forklare deg hvorfor, hvordan og hva Google Analytics verktøyet kan bidra med for deg og din blogg.
Hvordan ser man hvem som besøker bloggen din?
En av analysene Google Analytics tar for seg er hvor i verden de besøkende på din nettside befinner seg, hvilken nettleser de benyttet seg av og hvordan skjermoppløsning og støtte (Flash og/eller JavaScript) de benytter seg av.
Denne informasjonen er ekstremt nyttig, og det kan hjelpe deg med å forstå hvordan de besøkende opplever siden. Du kan med informasjonen også tilpasse siden bedre til brukeren, med tanke på språk og hva du bør unngå å ta med på siden og motsatt.
Selv har jeg valgt å skrive innlegg på norsk, slik at jeg forholder meg til nordiske besøkende. Dette innskrenker publikumet drastisk, men det er en god start for å forstå muligheter for endring på et senere tidspunkt. Siden befolkningen i Norden er svært høyteknologiske brukere, ofte med flere nettlesere tilgjengelig, er det viktig for meg å benytte meg av god kvalitet på skjermoppløsning. Det er også svært viktig å ha en nettside som fungerer godt til smarttelefoner da dette i dag, er et av de mest tilgjengelige brukerverktøyet for folk flest.
Hva gjør brukerne på siden din?
For å nå bedre ut og holde på lesere, er det viktig at man skriver relevante innlegg som fanger oppmerksomhet. Du kan spore hvor brukerne på nettstedet ditt klikker seg frem, hvor lenge de blir på nettstedet ditt, og hva som er fluktfrekvens (prosentandelen av brukere forlater nettstedet ditt ved første besøk).
Du kan også finne de mest populære artiklene dine, artikler som ikke gjør det så bra, og hva slags innhold brukerne leter etter og ønsker å se mer av. Siden denne bloggen er skrevet i samsvar med emnet jeg har under studieperiode, har vi fått i oppgave om å skrive spesifikke innlegg. Dette medfører besøk av norske brukere som jeg tror ønsker å lære mer om digitalisering og innovasjon.
Siden oppstart av blogg har jeg hatt 164 besøkende inne på bloggen. Disse tallene kan fortelle meg at jeg må bli bedre på å fronte innlegg allerede på første side, siden mange mulig potensielle lesere ikke går videre på innlegg. Det kan også være at brukere synes det er rotete, så her må mye endres for å kunne få flere inn på innlegg. Likevel har et av innleggene på innovasjon og bilteknologi hatt flere lesere, så dette betyr at jeg kan fortsette å skrive mer om. Ved å bruke denne informasjonen kan jeg fremover redusere fluktfrekvensen og øke sidevisningene.
Hvordan finner brukere nettstedet?
Noe av den viktigste informasjonen du kan hente gjennom Google Analytics er hvordan brukere ender opp på din side. I denne oversikten kan du se gjennom hvilken søkemotor du kan gjøre deg mer tilgjengelig for og hvor du allerede er tilgjengelig.
På min nettside, ser jeg at de fleste som har besøkt siden min er direkte kilder. Selv om jeg har flere direkte besøkende til siden, er ikke dette mine beste lesere da folk som søker gjennom Google er de som er lengst inne på siden i gjennomsnitt. Her burde jeg gjennom å skaffe/kjøpe Google Ads gjøre meg mer tilgjengelig, for de som søker seg frem her. Hadde den beste henvisningskilden på min nettside vært Facebook, eller om jeg hadde et sterkere ønske om å markedsføre meg gjennom Facebook, måtte jeg benyttet meg av et design og uttrykk som passer Facebook-publikummet bedre.