Hvorfor er digitalisering så viktig?
Digitalisering har påvirket vårt samfunn sterkt, og det også veldig raskt. Mange butikker opplever at de har større pågang innen netthandel enn noen gang. Det er viktig å følge med på omstillinger, særlig innen digitalisering da dette kan bidra til forenklinger, større omsetning og bedre oversikt. Kunder ønsker rask tilgjengelighet og enklere løsninger mer enn før og dette medfører at butikkene må følge etter. Det siste året har verdensøkonomien vært sterkt påvirket av pandemi. Nedstengninger av butikker har ført til konkurser, og det er her bedriftene som har vært godt forberedt med gode nettsider og nettbutikker har fått lønn for gode digitale investeringer.
Gjennom valgfaget digitalisering har jeg lært måter å vurdere, og å se hva som utgjør gode nettsider og hvorfor det er så viktig. Jeg skal vurdere nettsiden til en av mine favorittmerker, SWIMS, gjennom INEVOs kriterier for vurdering av nettbutikk.
INEVOs vurderingsliste går ut på:
- Førsteinntrykk
- Synlighet
- Brukervennlighet
- Kjøpsprosess
- Hastighet/Teknologi
- Kundetilfredshet
- Trygghet
- Kundekommunikasjon
- Priser/Utmerkelser
- Konsept/Strategi
SWIMS
SWIMS ble etablert året 2006, og er et norsk merke skapt av ideen om at vanntett ikke trengte være komplisert, lite vakkert og tungt. Gjennom å gi de gamle kalosjene et friskt pust, tok de landet med storm ved å gi sko dekke for alle sesonger, fra den kaldeste vinter til den varmeste sommerdagen i båten ved vannet. Gjennom minimalisme, klare farger og et rent design gjorde SWIMS vanntett kult, og det er det fortsatt den dag i dag. Nordmenn er opptatt av kvalitet og holdbarhet, og det var viktig for SWIMS å tilby dette til alle våte, kalde føtter rundt om i landet. I dag er SWIMS kjent verden over, og produserer alt i fra jakker til vesker for både han og henne.
1. Førsteinntrykk
Førsteinntrykket mitt av hjemmesiden til SWIMS er at den er ryddig og oversiktlig. Den oransje stilrene SWIMS logoen er tydelig, og det er en klar oransje tråd gjennom hele nettbutikken. Bakgrunnen er hvit, slik at man kan se tekst og bilder klart. De bruker den oransje fargen som er kjent fra deres logo, så man ikke er i tvil hvor man har kommet. I tillegg har de en hvit bakgrunn som gjør at det er lett å se hvor man skal klikke seg videre.
Videre har butikken til venstre kategorier for dame og herre, og herunder er det underkategorier som veileder deg direkte til produktene man leter etter. I tillegg har nettbutikken en søkemotor øverst til høyre hjørnet, som direkte kan ta deg til produktene du søker.
Ved å bla seg ned på selve hovedsiden, ser man sesongens nyheter og butikkens bestselgere slik at det er enkelt for kunden å holde seg oppdatert. Nettbutikken tilbyr også kundemedlemskap, som gir fordeler og som sender deg oppdateringer på nyheter.
2. Synlighet
Ved å gjøre et googlesøk på SWIMS, kommer nettsiden til butikken opp som øverste forslag. På høyre side av søkemotoren vises relevant informasjon om deres fysiske butikk, slik at man kan få informasjon om telefonnummer, åpningstider, link til nettside og hvor butikken befinner seg. Dette gjør det både lett synlig for personen som skal finne nettbutikken i tillegg til å hente inn annen relevant informasjon.
Om man så går videre for å teste synlighet for deres produkter, søker jeg på produktet ”kalosjer” i søkefeltet siden SWIMS er kjent for å produsere dette. Her dukker ikke nettsiden deres opp før lenger ned i søkefeltet, men derimot dukker produktene deres opp gjennom andre forhandlere. Om butikken ønsker å selge flere produkter gjennom egen side, anbefaler jeg de om å benytte seg mer av “Google Ads”, slik at deres egen side og butikk kommer synligere frem.
Under søket på ”kalosjer” gjennom “Google Shopping”, kommer butikkens produkter svært tydelig frem, men også her under andre forhandlere. Deres egen nettbutikk kommer opp som nummer elleve på listen, så igjen kan det være lurt å benytte seg mer av ”Ads” for å gjøre seg mer tilgjengelige på markedet.
Helhetlig er produkter SWIMS produserer veldig synlige på markedet, men nettbutikken ligger dessverre ikke først i rekken. Ved å ta “Google Ads” mer i bruk vil butikken få frem sin egen side tydeligere. Dette kan igjen føre til bedre salg, ikke bare for et spesifikt produkt, men ved at man ser andre produkter gjennom siden.
3. Brukervennlighet
Ut i fra mitt synspunkt sikter SWIMS seg mot en stor målgruppe i alderen 25-50 år. Her vil de fleste ikke ha noe problem med å navigere seg frem til det de er ute etter, da siden er veldig enkel å ta i bruk. Til venstre på nettsiden kan man velge mellom ”Dame” og ”Herre”, som gjør at produktene fordeles slik at man slipper å gå gjennom unødvendig mange sider og for å finne det som er relevant for bruker. Siden har også fin størrelse på tekst, og bilder som er relevante.
Når det kommer til brukervennlighet på mobil og nettbrett vil jeg si at det er like enkelt å anvende begge plattformer. For å sikre om siden var brukervennlig på mobil, benyttet jeg meg av Google’s eget testsystem for mobilvennlighet. Her kom det frem at nettbutikken var mobilvennlig. Tilgjengelighet på mobil er veldig viktig, siden mobilen i dag ofte er det mest tilgjengelige verktøyet for mange.
4. Kjøpsprosess
Kjøpsprosessen i nettbutikken til SWIMS, vil jeg si er veldig enkel og forståelig for bruker. Under handel, får man opp klare og tydelige bilder, hvor man kan zoome inn og ut for å se detaljer. Etter å ha valgt produkt og størrelse havner produktene i en handlevogn med tydelig antall, øverst i høyre hjørnet. Så klikker kunden seg inn på handlevogn for å fullføre handel, og her kommer man til selve betalingsmåten. Denne delen består av 3 enkle steg, hvor du kan gå frem og tilbake uten å miste produkter i handlevogn. Fra handlevogn, kommer man så til registrering av navn, adresse og hvor man ønsker å få produktene tilsendt. I siste steg, under betaling ser man tydelig sluttpris, produkter og hvilke betalingsmuligheter du har. Her er det bilder av logoene til de største og tryggeste betalingsaktørene, VISA, MasterCard og PayPal.
En slik betalings- og kjøpsprosess som denne nettsiden har, er med på å skape sterk trygghet hos forbruker da den er ryddig og oversiktlig. En gjennomført handleside, særlig for nye brukere er veldig viktig, da betaling og sikkerhet går hånd i hånd. Har man en rotete og vanskelig betalingsside, kan det virke useriøst og ofte velger mange å hoppe av slik at man mister salg.
5. Hastighet/Teknologi
Google har et verktøy som heter ”Google PageSpeed Insight Tool” som viser hvor raskt nettsiden lastes og hvilke forbedringer som kan gjøres. Dette verktøyet har jeg brukt for å teste hastigheten til shop.swims.com. Verktøyet rangerer nettsider fra 0-100 avhengig av hastigheten den får.
I testen for SWIMS, ble ikke resultatet veldig overbevisende. For datamaskin utgjorde nettsiden en helt ok poengsum på 73 av 100 poeng. Gjennom mobil var siden enda dårligere, og her er det absolutt et stort forbedringspotensial for SWIMS da det utgjorde en lav hastighet på 31 av 100 poeng. En rask hjemmeside er i dag et ”must” for mange forbrukere, da oppleves irriterende å vente for å komme seg videre eller se produkter. Som tidligere nevnt er nettside for mobil en veldig viktig plattform, da mobilen er et svært tilgjengelig verktøy for mange. Med en så gjennomført side utseendemessig, hadde jeg forventet bedre med tanke på hastighet.
”Google PageSpeed Insight Tool” er et veldig godt teknologisk verktøy å benytte seg av for de som ønsker å finne hvilke feil som utgjør treg hastighet og hvor det finnes forbedringsmuligheter. Under er det et vedlegg som viser hvor SWIMS kan forbedre seg på hastighet gjennom mobil. Tydelig kommer det frem at bildeformat og bildestørrelse er noe som reduserer hastighet for siden, så det vil være gunstig for butikken å se nærmere på dette.
6. Kundetilfredshet
Som forbruker av SWIMS-produkter, har jeg selv alltid hatt positive erfaringer både gjennom netthandel og direkte handel i butikk. Ved å finne anmeldelser på nett, velger jeg å søke “SWIMS anmeldelser”, hvor jeg får opp anmeldelser gjennom kjente sider som ”TrustPilot” og ”Google Ratings”.
Gjennom Google, ligger kundetilfredshet på 4,3 av 5 mulige med 22 anmeldelser, og dette anser jeg for å være bra. Hos trustpilot derimot, viser det kun 2,2 poeng av 5. Siden det bare er 8 anmeldelser, vil jeg påstå at det er svake tall for å kunne påstå noe om kundetilfredshet her.
Jeg savner likevel at det ikke er mulig å rangere produkter på deres egen hjemmeside, da dette ofte er noe jeg ser etter før jeg kjøper varer. Åpenhet og anmeldelser er veldig viktig, ikke bare for butikken selv med tanke på muligheter for forbedringspotensial, men det kan føre til usikkerhet hos nye mulige kunder. Ut i fra negative anmeldelser, ser jeg at kundeservice er en gjenganger i kommentarene så det kan være her at de har noe å strekke seg etter.
7. Trygghet
Gjennom netthandel har ikke kunden mulighet for å prøve varer, og mange vegrer seg ofte for å kjøpe om det ikke kommer tydelig frem retur og bytterett. Mange er kjent med at foreldregenerasjonen alltid har tatt seg god tid til å klikke nederst på siden for å så lese lang tekst på hvilke rettigheter du har som kjøper. Dette er det få som gjør i dag, da de fleste kjente nettsider tydelig fremmer gratis og enkel retur allerede på første side. Dette gir en trygghet for kunden, og man slipper derfor å lete og lese gjennom lange sider for å hente informasjon på dette.
På nettsiden må man klikke seg inn på hjelp og informasjon, for å deretter klikke seg inn på vilkår for retur. Her må SWIMS modernisere seg litt, å gjøre seg tydeligere for forbrukere uten at de måtte trykke seg frem til det. Dette fører kun til at man som kunde føler at det er vanskelig å returnere, og kan mulig være en faktor som fører til at kunden ikke ønsker å handle.
8. Kundekommunikasjon
God tilgjengelighet og kommunikasjon med kunder er svært viktig for å beholde og skaffe kunder. Butikken har ingen chattefunksjon på selve hjemmesiden, så for å få kontakt må man sende e-post eller ringe. Dette er veldig vanlige og gode kommunikasjonsmåter for de fleste forhandlere.
SWIMS benytter seg også av kommunikasjonsplattformen Instagram, som er en gratis og ekstremt god måte å kommunisere med kunder på både internasjonalt og nasjonalt. Da jeg besøkte siden, ser jeg at SWIMS ved flere anledninger svarer kunder og at det er mye positivt engasjement rundt innlegg som publiseres. SWIMS har flere ulike Instagram-kontoer, hvor den ene sikter seg mot Norge og andre på det internasjonale markedet. Dette er effektivt og god kundekommunikasjon, da kunder fra andre land direkte kan kontakte kontoer tilhørende sitt område.
Gjennom kontoene tilhørende SWIMS er det tydelig og lettvint å komme i kontakt gjennom direkte melding eller E-post, og for mange er et slikt digitalt verktøy den beste måten å nå ut til kunden på, og kunder til butikk.
9. Priser/Utmerkelser
Det finnes ingen informasjon på SWIMS sine nettsider om at de har vunnet noen priser eller at de har fått noen utmerkelser, og her synes jeg de må bli flinkere til å skryte litt av seg selv. Ved et raskt googlesøk fant jeg heldigvis en artikkel fra tekstilforum, som er Norges eneste fagblad for motebransjen. Her ble SWIMS kåret til årets merkevare i 2020.
SWIMS burde fremme dette så mye de kan, da slike utmerkelser er veldig positivt for bedriften, og kan bidra til å betrygge og hente inn flere kunder i fremtiden.
10. Konsept og Strategi
SWIMS viser tydelig og klart konsept og strategi gjennom deres markedsføring på Instagram og nettside. Nettsider gjenspeiler SWIMS på en klar og tydelig måte, gjennom kjente farger, logo og minimalistisk design. Produktene er tidløse, og den klassiske sterke oransje fargen gjør at man kjenner seg godt igjen. Man får som kunde en følelse av god kvalitet, og deres røde tråd gjennom produktene er at de skal være stilrene, klassiske, og at de egner seg likeså godt på stranden som en dag på kontoret.
Gjennom navnet SWIMS, forstår man at konseptet bak deres produkter er sko og tøy som skal tåle regnfulle dager, og det for alle sesonger. Etter at de kjente kalosjene kom seg ut på markedet her i landet, har de bevist til folket at man får det man betaler for, og at de sørger for at du holder deg varm og tørr, men likevel fin.
Kilder
Google. 2021. Test for mobilvennlighet. 26 April. Funnet April 26, 2021. https://search.google.com/test/mobile-friendly?utm_source=mft&utm_medium=redirect&utm_campaign=mft-redirect.
GoogleInsightTool. 2021. Google Insight Tool. 2 Mai. Funnet Mai 2, 2021. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/.
SWIMS. 2021. SWIMS. 24 April. Funnet April 24, 2021. https://shop.swims.com/.
Visa. u.d. Visa. https://www.visa.no/kontaktlost.html.
VISA. 2021. VISA. Funnet April 27, 2021. https://www.visa.no/kontaktlost.html.
Ødegård, Even. 2020. Inevo. 2 Oktober. Funnet April 26, 2021. https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/.