Hvorfor innovatører slik som Musk er et viktig bidrag til sirkulær-økonomi og et sikte mot en bærekraftig fremtid for bil-industrien.
Økt konkurranse i markedet er en sterk motivator for bedrifter til å søke effektivisering og nå ut til innovative krefter (Nygaard 2019, s.34). Dette bidrar igjen til å utvikle teknologi som kan gi nytte til samfunnet fremfor å dra nytte av det.
Bilindustrien har i mange år sittet trygt plassert under en lineær økonomi, og aktørene har i mange år seilt seg gjennom en teknologisk passasje hvor de største på markedet har konkurrert på design, voice-teknologi og best funksjonalitet. Industrien har lenge holdt seg til en standardisert bruk-og-kast økonomi, fremfor et sikte mot produksjon av kjøretøy hvor samspillet med funksjonalitet og design varer lengre.
Elon Musk gründeren bak Tesla, satte et raskt oppsving for el-bilen og har tjent gode penger på patenter som har sikret et stort fortrinn på batteridriftige kjøretøy. Selv om Musk i dag regnes som en ledende innovatør innen dagens bil-markedet, har han selv satt sitt egne Tesla og bransjen i et konkurranseveddeløp ved å åpne patenter, og det for å øke endringstempoet (Nygaard 2019, s.35).
Tesla og Musk er i dag sterk kritisert, og bilene svært omdiskutert på markedet da de er dyre, batteriene har dårlig holdbarhet og bruken av det giftige mineralet kobolt bidrar til å ødelegge både miljø og menneskelige forhold. Likevel har Musk hatt en sterk innvirkning mot et sikte av at bilindustrien nå beveger seg mot det grønne skiftet, og derfor skal jeg diskutere hvorfor innovatører slik som Musk er et viktig bidrag til sirkulær-økonomi.
Bilde: Sintef on Circular Economy
Forstyrringen av den tradisjonelle bil-industrien
Håpet bak og en gang gjøre fremkomstmidler til noe annet enn miljøets versting.
Verden er i startfasen av det grønne skiftet. Nye forbrukerønsker, delingsøkonomi og reguleringer slik som WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) har i nyere tid ført til at bilindustrien må etterfølge forbrukertrender og strengere regelverk innen bærekraft og miljø (Lovdata 2020). Enkelte aktører har utover det som er lovpålagt gjort det mer populært å tenke grønt og nytt, og at det ligger penger bak det. Takket være innovatører som Elon Musk, som har turt og ikke bare endre bransjen, men som også ønsker å sette fokus på at alle må henge seg på sirkulærbølgen, har gitt bilindustrien en ordentlig bulk (White, Habib og Hardisty 2019).
Så, la oss prate om bilindustriens møte med sirkulær økonomi. Ja, sirkulærøkonomi + bil, det høres rart ut, men følg med: Se for deg at verdensøkonomien er en bil som har kjørt den samme veien hele tiden, og la oss kalle denne veien for en ”bruk-og-kast vei” (lineær økonomi). Fremfor å ta av til neste avkjørsel med fokus på produksjon som går igjen i økonomien (sirkulærøkonomi), har bilen bare bygd seg større, mer avansert og med et bedre funksjonelt design. Så kommer innovatøren inn. I dette tilfellet er det Elon Musk.
Som innovatør har Musk satset på å produsere biler som holder bedre standard for håpet bak og en gang gjøre fremkomstmidler til noe annet enn miljøets versting.
Koboltmineralet blir miljøversting
“ Kapitalistene har tjent seg søkkrike på at mennesker i u-land blør for de”
Utvikling av batteri, har i lang tid vist seg å være svært skadelig for miljøet, særlig med tanke på et kort livsløp og giftige stoffer som hører til bak batteriutvinningen. Etter at Tesla gjorde seg store på markedet medførte dette et sterkt fokus på hvem som produserer de og ikke minst skadene det medfører oss mennesker og miljøet.
I en artikkel skrevet av The Gurdian var flere selskaper slik som Google, Apple og Tesla i hardt vær etter det ble avslørt at flere mistet livet, og blant disse barn, under utvinningen av selve koboltmineralet i batteriet (Kelly 2019). Kapitalistene har tjent seg søkkrike på at mennesker i u-land blør for de, og det er sterkt alvorlig at disse selskapene ikke har løftet en finger for de som allerede er svakest.
Innovatører slik som Tesla spant en gang på ideen om å lage en bil som skulle være best på markedet, men etterhvert har det grønne skiftet og ideen om sirkulær-økonomi ført til at forbrukere er mer opptatt av hele kjeden for produksjon mer enn noen gang. Slike avsløringer som koboltutvinningen i Kongo har satt et sterkt stempel på Tesla, og det ble enda engang vist hva forbrukermakt kan bidra med.
Innovatøren åpner for deling av patenter
“All Our Patent Are Belong To You”
Innovatøren har trengt seg inn i det standardiserte økonomiske systemet som bransjeledere har holdt seg tilbakelent på siden den andre industrielle revolusjon (Nygaard 2019, s.34). Der hvor den tradisjonelle bilprodusenten har lent seg på masseproduksjon, egen teknologi, og i senere tid biler på ”det grønne markedet” (Kanal 2019), har Tesla gått et steg videre.
I 2014, i et innlegg skrevet av Musk selv med tittelen ”All Our Patent Are Belong To You” kritiserer Musk seg selv for å være profitør, og at hans hjerte nå har snudd seg til å se mot hva som er fremtidens beste. Tesla som sitter på patenter som tidligere har vært selskapets ”beste kort” for å lede bilkappløpet, er nå blitt frigjort til de konkurrentene som har et brennende ønske om å lage bedre biler for miljøet enn hva Tesla kom frem med.
Avisen Forbes, mener at det ikke er elbilen som er verdien for Tesla, men at det er konkurransen bak det koboltfrie batteriet, som vil gi den største avansen på markedet for fremtiden og at det er det Elon Musk og Tesla skal ha æren for å ha startet (Morris 2020). Ved at Tesla åpner opp og frigjør patenter, risikerer Tesla å miste markedsmakt, men det ligger en sterk fordel da åpenhet om patenter, ikke bare vil det gi andre mulighet til å produsere bedre og billigere biler, men det åpner òg for en konkurranse om å lage de beste batteriene, og det forhåpentligvis uten at liv går tapt.
Konklusjon
Selv synes jeg at bilindustrien er kynisk, og jeg føler sterkt på hvorfor det alltid skal være slik at noen skal måtte lide for at gode ideer skal opp og frem. Vi trenger å skifte ut hele tankegangen innenfor industriell bil-produksjon og ikke bare deler av den. Jeg håper at innovatører som ser på forbrukerens ønske om en ”grønn og bedre verden” skal nå sterkere ut og raskere frem enn det nå gjøres.
Elon Musk og Tesla, har kanskje fått verden til å tenke nytt og se fremover mot grønnere biler, men de har ikke klart det godt nok. Derfor synes jeg det er bra og se at slike mektige mennesker som Musk åpner sine patenter for å gi andre én mulighet til å gjøre det bedre, og at det medfører fordeler av å ta vare på verden, og menneskene som er her for fremtiden.
Kildehenvisning
Andrew, Lisa. 2021. 2 Mars. Funnet Mars 23, 2021: What Tesla’s Open Patent Policy Means
Kanal, Samarth. 2019. 7 November. Funnet April 6, 2021:How F1 technology has supercharged the world
Kelly, Annie. 2019. 16 Desember. Funnet Mars 28, 2021: Apple and Google named in US lawsuit over Congolese child cobalt mining deaths
Lovdata. 2020. 21 Desember. Funnet April 1, 2021: Forskrift om endring i forskrift om engangsavgift på motorvogner
Morris, James. 2020. 11 Juli. Funnet April 2, 2021: Tesla’s Shift To Cobalt-Free Batteries Is Its Most Important Move Yet
Nygaard, Arne. 2019. Grønn Markedsføringsledelse. 1.utgave. Bergen: Fagbokforlaget.
White, Katherine, Rishad Habib, og David J Hardisty. 2019. 14 Februar. Funnet April 4, 2021: How to SHIFT Consumer Behaviors to be More Sustainable: A Literature Review and Guiding Framework
Hei Martine 🙂
Veldig godt jobbet med ditt første blogginnlegg!
Jeg synes temaet du har valgt er veldig spennende og du skriver veldig godt.
Det er også supert at du forholder deg til Chicago manualen når du kildehenviser.
Husk også at overskriften på innlegget bør være spørrende eller informativ, og bør, i seg selv, få leserne dine til å ville lese innlegget ditt.
Supert jobbet, fortsett sånn 🙂